Artikel i Penge & Privatøkonomi om advokat Jackie Phillip Bohnstedt-Michelsens bestyrelsesarbejde, med overskriften; Sådan får du plads i bestyrelsen.
Penge & Privatøkonomi – Artikel bragt d. 16 Januar 2012
Døren er formentlig lukket, første gang du banker på ind til bestyrelsen.
For der er mange kandidater, som kredser rundt om indgangen til virksomhedens øverste lag – og det er kun nogle få udvalgte, der bliver lukket ind. Men faktisk er bestyrelsesarbejde ikke kun for C20-topchefernes elite. Der findes et hav af bestyrelsesdøre i både nystartede samt mindre og mellemstore virksomheder, hvor der er mulighed for at få en plads, hvis du har de rette kompetencer.
Det er dog næsten umuligt at vide, hvornår og for hvem porten bliver åbnet. For stillingerne bliver ikke slået op.
»Det gælder om at få hul på bylden. Når du har fået den første bestyrelsespost, kommer de næste meget lettere,«
siger Jackie Phillip Bohnstedt-Michelsen, der fik sin første bestyrelsespost for blot seks år siden. I dag sidder han som bestyrelsesformand i otte professionelle bestyrelser, og derudover er han også menigt medlem i en række mindre og mellemstore virksomheder i ind- og udland.
Den første post
Den 37-årige advokat læner sig fremad i stolen i mødelokalet i sit eget advokatfirma. Her er højt til loftet, moderne kunst på væggene, og hvis han stiller sig ud på altanen, kan han et par hundrede meter derfra få øje på Amalienborg Slotsplads.
Det har været mere end et fuldtidsarbejde det sidste halvandet år for Jackie Phillip Bohnstedt-Michelsen at få den selvstændige virksomhed med otte ansatte op at stå. Alligevel har han også brugt masser af tid på sine mange professionelle bestyrelsesposter, da det nu er en del af hans hverdagsarbejde.
Hans første professionelle bestyrelsespost kom i forbindelse med arbejdet som advokat. Jackie Phillip Bohnstedt-Michelsen skulle hjælpe en enkeltmandsvirksomhed med at blive omdannet til et aktieselskab, og i den forbindelse skulle virksomheden også have sin første professionelle bestyrelse.
Under processen spurgte virksomhedsejeren, om det var noget for ham.
Jeg gjorde også lidt for det selv. Jeg sagde ikke direkte, at han skulle vælge mig, men jeg fortalte, hvilke kvalifikationer en bestyrelse skulle have, og dem spottede han så i mig,
siger Jackie Phillip BohnstedtMichelsen.
Inden han sagde ja, havde han dog visse krav til stillingen. Han ville ikke bare være et gummistempel, som blot skulle skrive under på et regnskab. Han ville og vil have månedlige rapporter om økonomi, budget og salg i sin indbakke.
»Du har et kæmpe ansvar som bestyrelsesmedlem. Det er ikke bare kransekage en gang om året, men forberedelse, budgetlæsning og afholdelse af møder. Det kræver en masse tid.«
Åbning i formanden Er du selv interesseret i at få en bestyrelsespost, kan du finde en mulig åbning gennem bestyrelsesformanden. Det siger Christen Dalum, der er ansvarlig for bestyrelsesrekruttering i det internationale rekrutteringsbureau Neumann Partners Nordic.
Det er bestyrelsesformanden, der har ansvaret for bestyrelsens sammensætning. Derfor er det også formanden, som vurderer, om døren skal åbnes for nye kompetencer, hvis virksomheden for eksempel står over for en børsintroduktion, en strategiændring eller åbning af et kontor i Japan.
»Hvis jeg selv var interesseret i at blive bestyrelsesmedlem, ville jeg researche på de bestyrelser, der kunne være interessante og på deres formænd. Det er bestyrelsesformanden, kikkerten skal rettes imod,«
siger Christen Dalum. Generelt fortæller Christen Dalum, der har 20 års erfaring inden for branchen, at bestyrelsesformanden tidligere godt bare kunne spørge sine venner Søren, Peter og Poul, om de ville være med. Dem kendte han jo.
Men i dag er der kommet større krav til medlemmernes kompetencer, som skal give virksomheden værdi – specielt i de store selskaber. Tendensen smitter også af på de mindre og mellemstore selskaber. Her skal du ligeledes gøre opmærksom på dine kompetencer, for du kan ikke bare melde dig under bestyrelsesfanerne og vente på at blive lukket ind i varmen.
»Du skal gøre opmærksom på dig selv ved at præstere i din stilling og have synspunkter, som folk lægger mærke til. I vores verden leder vi efter folk, der er bedre end andre,«
siger Christen Dalum.
Derfor kan det være en god idé at lave din egen kompetenceprofil. Profilen er til eget brug, så du kan få et overblik over, hvilke egenskaber du kan tilbyde en bestyrelse. Derudover kan du gøre opmærksom på dig selv ved at deltage i den offentlige debat for eksempel ved at skrive klummer eller optræde som kilde i artikler.
Ledererfaring og alder
Derudover er det vigtigt, at du har ledererfaring for at komme i betragtning til en bestyrelsespost. For diskussionerne omkring bordet går ikke på, om virksomheden skal have et nyt it-system, men om ledelsesmæssige beslutninger.
Ifølge Birgitte Dyreborg er erfaring med ledelse dog ikke altid nødvendigt. Hun er managing partner i det internationale headhunterbureau Taplow Danmark, der medvirker til besættelse af leder- og mellemlederstillinger samt bestyrelsesposter inden for brancher som it, finans og medicinalindustrien.
Birgitte Dyreborg fortæller, at hvis en nystartet virksomhed for eksempel ikke kan betale den årsløn på 40-50.000 kroner, som en menig bestyrelsespost som minimum bør give, så bliver kravene til dine kvalifikationer også nogle andre. Det kan måske også være, at virksomheden har brug for et salgsnetværk i en bestemt branche, hvor ledelseserfaring så er mindre vigtigt.
Birgitte Dyreborg møder en del potentielle bestyrelseskandidater, som lader sig afskrække af alder.
»Men alder er ligegyldig. Det er livserfaring, som er vigtigt. Jeg kan sagtens få et fantastisk cv fra en 35- årig, som passer perfekt til bestyrelsesarbejde, så der er ingen facitliste,«
siger hun.
På trods af at der ikke er en kasse med påskriften ’bestyrelsespost’, som du skal passe ned i, er der et råd, der lyder som et ekko fra alle dele af den verden. Netværk. Dit netværk er den bedste og hurtigste vej til en bestyrelseskarriere.
»Netværk er mange ting. Det kan være professionelt, men det kan også være bare at stå til sønnens fodboldkamp og tale med de andre forældre,«
siger Birgitte Dyreborg.
Frivilligt arbejde
Netværket har også betydet meget for Jackie Phillip Bohnstedt-Michelsens bestyrelseskarriere.
Den første post har forvandlet sig til en snebold, der har klæbet adskillige lignende stillinger til sig, men de er ikke kommet af sig selv – og det har aldrig været headhuntere, som har været ude med sigtekornet, når den advokatuddannede århusianer er blevet tilbudt bestyrelsesposter i de mindre og mellemstore virksomheder med en omsætning på op til 500 millioner kroner årligt.
Han har i stedet brugt sine mange kontakter til at gøre opmærksom på sig selv, og han peger ubetinget på netværket som den største katalysator for sine poster.
Netværket breder sig ud over personer inden for jurastudiet, HD-studiet, kolleger i advokatfaget, tidligere og nuværende klienter, diverse bestyrelser, men også en herreloge sammen med andre erhvervsledere samt adskillige andre forgreninger.
Derudover har hans tid som underviser i blandt andet erhvervsjura og fast ejendom sat skub i endnu flere forbindelser. »Netværk handler om at give. Det er som regel først, når jeg for eksempel giver en i mit netværk et gratis råd eller hjælp, at jeg måske også får noget ud af det senere,
« siger Jackie Phillip Bohnstedt-Michelsen. Et godt eksempel på netværkets betydning er hans plads som formand ved bestyrelsesbordet i virksomheden KOM1, der via en virksomhed i Miami sælger telefoni og taletidskort i Latinamerika. Stillingen er en udløber fra hans tid i bestyrelsen i Nianet A/S, der også opererer inden for teleindustrien.
Et andet eksempel er hans formandspost i foreningen Støt Soldater & Pårørende. Stillingen er frivillig, og han fik den tilbudt, fordi han kender foreningens revisor, der ligesom Jackie Phillip Bohnstedt-Michelsen selv er tidligere soldat. »Frivilligt arbejde er en anden måde at gøre opmærksom på sig selv. Det giver også et netværk og noget erfaring med bestyrelsesarbejde, og samtidig gør du det i en god sags tjeneste.«
Jeg har siddet med i bestyrelsen i alle de ejerforeninger, jeg har boet i. Det er faktisk et godt sted at begynde. Jackie Phillip Bohnstedt-Michelsen, advokat
Find dine stærke sider
Sociale medier som LinkedIn er også en del af Jackie Phillip Bohnstedt-Michelsens netværk.
Antallet af kontakter har rundet 500, og han sørger for at samle sine visitkort i den virtuelle verden og få anbefalinger fra klienter, når et arbejde er udført.
Hvis du leder efter et rent professionelt netværk, har Netværk Danmark over 5.600 erhvervsledere inddelt i forskellige grupper. En af grupperne fokuserer på bestyrelsesarbejde. Her er det muligt at deltage i de seks årlige møder i netværksgrupper, der enten består af bestyrelseskandidater eller bestyrelsesmedlemmer.
Ifølge Jens Erik Karlskov, der er partner og netværksdirektør i organisationen, er netværk specielt vigtigt, hvis du har fokus på mindre og mellemstore virksomheder. For i de helt store af slagsen er det ofte headhuntere, som besætter posterne.
»Netværk er adgangen til en bestyrelseskarriere. Det er gennem læring med andre, at du finder nye bestyrelsesmedlemmer og får tilbudt posterne,«
siger han.
Jens Erik Karlskov husker blandt andet et eksempel fra en større virksomhed, der skulle begynde at sælge i udlandet. Firmaet søgte derfor et bestyrelsesmedlem med netop den erfaring. Personen blev fundet via netværket, der havde en direktør i en virksomhed fra en anden branche, som havde opbygget et salgsled uden for Danmark.
Giv struktur til netværket
Jackie Phillip Bohnstedt-Michelsen har fra begyndelsen sat struktur på sin voksende kontaktflade. Og netop struktur er en af de kompetencer, som hovedpersonen selv fremhæver, når talen i det lyse mødelokale runder hans egne kompetencer.
Derudover nævner han jura, økonomi, selskabskonstruktioner og strategi. Ordene kommer uden en eneste tænkepause, og han er åbenbart forberedt på, hvor hans egne plusord ligger i alfabetet. Selv om han holder af advokatgerningen, vil han ikke vælges som bestyrelsesmedlem blot for sin uddannelse og titel.
»Jeg vil gerne vælges på trods af, at jeg er advokat. Ikke fordi jeg er advokat. Jeg finder en enorm tilfredsstillelse i at se på andet end paragraffer og synes, at det er spændende at skabe bløde værdier, kultur og bundlinje i et selskab,«
siger han.
Hans portefølje af kompetencer rummer også en bestyrelsesuddannelse fra 2008 og et medlemskab af Danske Bestyrelsesadvokater. Det har givet ham papir på hans kunnen – og selvfølgelig et endnu større netværk.
Derudover har uddannelsen givet ham værktøjer til det praktiske arbejde som bestyrelsesmedlem, men det boglige kursus alene ville aldrig have givet ham den første adgang til bestyrelseslokalet. Den kom, da enkeltmandsvirksomheden tilbage i 2005 skulle omdannes til et aktieselskab.
Men faktisk er det ikke helt rigtigt. For den første bestyrelsespost var et helt andet sted.
»Jeg har siddet med i bestyrelsen i alle de ejerforeninger, jeg har boet i. Det er faktisk et godt sted at begynde,«
siger han
Hvad er en bestyrelse?
En bestyrelse er det øverste lag i et selskab, og den har generelt tre opgaver – at godkende firmaets strategigrundlag, at ansætte direktionen og at sørge for overholdelse af lovgivningen.
Bestyrelsen bliver formelt valgt af ejerne under generalforsamlingen. Hvis det er et aktieselskab, skal den som minimum bestå af tre personer. Medlemmerne mødes 6-10 gange om året, men det kan også være hyppigere, hvis der opstår krisesituationer
Fremtidens bestyrelsesåbninger
Jens Erik Karlskov er partner i organisationen Netværk Danmark og peger på ejerledede virksomheder som et sted, hvor der kan komme åbninger i bestyrelseslokalet:
»Ved et generationsskifte kan der komme en mere professionel bestyrelse ind og afløse tantebestyrelserne med vennerne fra golfklubben og familiens advokat«
siger han.